13 September 2018

“Met Bold op Walvis-trail” – Ronald Rier

Het is februari 2004. Aan boord van een enorme boot die ruimte biedt aan 20 passagiers en 10 man crew, liggen we voor anker op de Silver Bank. Een ware ‘sanctuary’, zo’n 14 uur varen uit de kust van de Dominicaanse Republiek. Vandaag is de eerste dag van een week zwemmen met walvissen. We zullen daadwerkelijk het water in gaan om deze bijzondere dieren te ontmoeten. Een erg onwerkelijk idee. Want wat kan ik verwachten? Na het ontbijt gaan we verdeeld over 2 kleine 9-persoons bootjes de uitgestrekte en diepblauwe oceaan op. Vrijwel meteen ziet onze bootsman op ruim 500 meter bij ons vandaan een ‘tail’ enkele keren op het water slaan. Het blijkt een jong mannetje te zijn van 15 meter lang.

 

Aangekomen op de plek wachten we op het teken van de stuurman om het water in te gaan. Yes! Langzaam en stil glijden we het water in met onze snorkelgear aan. Ik voel spanning en ben een beetje nerveus. Intussen is onze Bultrug gedoken tot net boven de bodem van het 20 meter diepe water. Al snorkelend naderen we de plek. Ik kan mijn eigen ademhaling horen en voel zelfs mijn verhoogde hartslag. En dan…beneden mij…ik weet niet wat ik zie! Een 15 meter lang lijf, een kop met een enorme tekening gezien van boven. Het lijkt wel buitenaards zo vreemd. De witte vinnen zijn enorm, misschien wel 3 meter! Ik kan het wel uitschreeuwen van opwinding, maar dan word ik opeens heel stil. Ik voel mij geraakt en bevoorrecht om hier te mogen zijn. Tegelijkertijd bedenk ik mij hoe bijzonder het is dat dit dier ‘gewoon’ in onze zeeën en oceanen zwemt. Na ongeveer 15 minuten komt onze bultrug in beweging. Als in slow motion en met koninklijke gratie zwemt hij langzaam schuin omhoog weg van ons. Hij lijkt zich op een rustige manier bewust van onze aanwezigheid. We zwemmen terug naar het bootje en klimmen geraakt en ontroerd aan boord. Deze ervaring was een voorbode van een hele reeks ontmoetingen in de dagen die zouden volgen. Onvergetelijk!

 

Achteraf bezien heeft deze reis een behoorlijke impact gehad op mijn persoonlijke ontwikkeling, zeg maar gerust gezorgd voor een boost. Natuurlijk doet het al veel om een week lang geen telefoon te hebben, een social media detox te ondergaan terwijl je geniet van goed verzorgd eten, en hele dagen buiten bent op en in het water. Maar wat verreweg de meeste indruk maakt is een diep gevoel van verbinding te ervaren met een van de meest intelligente en mysterieuze dieren op aarde. Vrijwel alle deelnemers waar ik later contact mee heb gehad spraken over de impact die deze ervaring heeft gehad op hun ontwikkeling. Wat ik het meeste heb teruggehoord is vaker de natuur opzoeken, behoefte om regelmatig tijd te maken voor meditatie en reflectie, directer en transparanter eigen behoeften of irritaties communiceren, kiezen voor bewuste voeding en ontspanning.

 

De ervaring is me bijgebleven, net als het verlangen om terug te komen. En zo gebeurt het afgelopen jaar, 2018, veertien jaar na die eerste ontmoeting, dat ik terug ben op de Silver Bank in de Dominicaanse Republiek. Stiekem hoop ik op net zo’n intense ervaring als in 2004. Gelukkig word ik gedurende de week op mijn wenken bediend.
Opnieuw weet ik zeker dat ik terug wil keren naar deze plek, naar deze ervaring. Ik realiseer me dat het naadloos aansluit bij de waarden waar Bold Coach Academy voor staat: Persoonlijke en spirituele ontwikkeling met de voeten stevig op de (professionele) grond. Het lef om jouw unieke, persoonlijke kracht en stijl in bijzondere settingen te vinden of terug te vinden.

En zo ontstaat het plan om deze trail vanuit Bold Coach Academy aan te bieden: 30 maart t/m 6 april 2019 kun je met ons mee als je jezelf ook deze unieke ervaring gunt!

 

Nieuwsgierig geworden?? Neem contact op met Moniek de Zwaan 085-065 3772 of kom naar de Bold Trail-night op 25 september en 10 december 2018.